FN har utropat 2019 till ursprungsbefolkningarnas språk år och det tedde sig självklart för Mix Musik att vilja lyfta fram Sveriges enda urfolk, samerna, och deras språk under 2019. Dagen är ett gemensamt initiativ från Mix Musik och Annika Trunnerup, som medverkat i hela processen med programläggningen och hon kommer även att fungera som moderator. Vi anser att det är viktigt att ge människor en chans att se bortom de stereotypa bilderna av Sápmi och dess invånare. Vi vill med arrangemanget skapa innerliga möten mellan människor, där värme, kärlek och värdighet är den sammanhållande kraften.
Programmet startar kl 14. 00 och första delen riktar sig till hela familjen med samiska berättelser, därefter blir det författarbesök samt två föreläsningar. Det är fri entré till alla programpunkter. När eftermiddagens program är slut blir det en konsert av prisbelönta Ássu vars musik är en blandning av jojk, västafrikanska rytmer och melodier. Entrébiljett behövs. Läs mer om konserten här!
Program
kl 14.00 – 14.40 Mikkel Gaup berättar för hela familjen med jojk.
Mikkel Gaup är för de flesta känd från den Oscarsnominerade filmen Vägvisaren. Förutom film så jojkar han och han gör teater för barn. I Malmö ska vi få följa med i en berättelse där jojkens betydelse står i centrum. Alla åldrar är välkomna.
kl. 15.00 – 15.45 Åsa Lindstrand redaktör för tidningen “Samefolk” samtalar med Annika Trunnerup.
I en nyfiken anda kommer Annika Trunnerup ställa frågor till Åsa Lindstrand om arbetet med “Samefolk” och journalistik på samiska. Tidningen Samefolket speglar aktuella, kulturella och politiska händelser i det samiska samhället och bland världens urfolk. Samefolket är det enda samiska magasinet för vuxna på svensk sida av Sápmi. Åsa Lindstrand är chefredaktör och ansvarig utgivare. Hon har arbetat i över tio år på Samefolket och är stationerad i Jokkmokk.
kl. 16.00 – 16.50 “Genusneutrala och ‘exotiska’ pronomen i sydsamiska”
föreläsning med Mikael Vinka
Mikael Vinka – professor vid institutionen för språkstudier vid Umeå Universitet. Att stödja allt arbete med språkrevitalisering betraktar han som sin viktigaste uppgift, men är också klar över att ”professorer inte kan rädda språk”. Han kommer tala om de samiska språkens utveckling.
kl. 17.00 – 17.50 “Jojkens roll – yolk ´n´roll”
föreläsning med Krister Stoor
Krister Stoor – lektor och filosofie doktor i samiska vid institutionen för språkstudier/Sámi dutkan och från och med 1 januari 2019 föreståndare för Vaartoe – Centrum för samisk forskning och affilierad till Arcum vid UmU.
I över 200 år har forskare och upptäcktsresande haft inställningen att jojken skulle försvinna, vilket den inte gjort. Idag är jojkens uttryck starkare än någonsin, särskilt unga samer bär traditionen vidare med stolthet. Vad är det som hänt under denna tid? Krister Stoor kommer berätta om en tidsresa från när jojken var fruktad, via 1900-talets stigma och fram till idag när jojken är en naturlig del av melodifestivaler i Sverige, Norge, Finland. Vad är det för skillnad på en traditionell luohti/vuolle (jojksång) och en luohti/vuolle skapad för en stor scen?
kl. 19.30 Konsert med Ássu. OBS! entrébelagt arrangemang.